Hем

Продукти:

Продукти:
кайма от свинско месо (желателно да не е филе, да има и мазнина):
300 гр. месо от морски раци или 100 гр. или скариди
яйца: 2 бр.
сушени дървесни гъби, наричани „дървесни ушички": 20 гр, сушени ароматни гъби: 30 гр.
прозрачно фиде (вермичели):
20 гр, кълнове от зелен фасул
100 гр. глава стар лук: 20 гр. стрък зелен лук: 3 бр.
морков: 1 бр. или малко зеле - най-добре е с алабаш 1 бр. оризови кори: 40 бр,
черен пипер: 10 гр.,
олио
Продуктите за соса: рибен сос (nuocmam), сол, черен пипер, чесън, оцет, захарПриготвяне:
Накисвате гъбите и фидето в отделни съдове. Гъбите с гореща вода, а фидето със студена. Измивате гъбите добре няколко пъти и им махате дръжките. Оставяте ги да изсъхнат. Фидето се нарязва на тънки ивички от по 2 см., а гъбите се нарязват на конци. Зеленият и старият лук, морковът, алабашът след като се накиснат в студена вода, се измиват добре и също се нарязват на конци. Смесват се месото от свинско, скаридите и раците, фидето, бобените кълнове, лука, гъбите, моркова и черния пипер. Накрая се счупват яйцата и се смесват, за да оформят плънката.
Приготвяте купа с около 200 мл. вода, с която да навлажните оризовите кори. Те са много крехки и се чупят лесно, така че трябва да работите нежно. Готовата оризова кора се разстила върху широка чиния, поставят се в средата около 15-20 гр. от сместа (или повече - в зависимост от размерите на рулцата) и кората се завива. Пържите „нем" на умерен огън в обилна мазнина, която трябва да се сменя през 20 броя. Когато добият така популярния златист цвят, ги изваждате и оставяте да се отцеди мазнината.
„Нем" трябва да се ядат топли, преди пърженето им трябва да се приготви сосът. В него рулцата се топят и обикновено се сервира на всеки в отделна купичка. Идеята е така да се смесят продуктите за соса, че да достигнете баланс на киселото, сладкото, соленото и лютото.