Щрудел с круши и смокини

Продукти:

За плодовата част:

750 гр. пресни смокини
750 гр. зрели круши
½ ч. ч. захар
 
За щрудела:
¼ ч. ч. галета
2 с. л. печени цариградски лешници
4 с. л. ванилова захар
1 ½ ч. л. канела на прах
10 замразени фини кори
¾ ч. ч. безсолно маслоПриготвяне:
Загрейте фурната на 180 гр.

Намаслете тава за печене. Нарежете смокините и крушите и подредете един ред плодове. Поръсете ги със захар и ги запечете във фурната за 20 минути. Прехвърлете плодовете и соковете от тавата и ги оставете да се охладят.

Сложете печените лешници в електрическа мелничка и ги смелете. Трябва да получи песъчлива смес. Смесете ги с галетата. Добавете 3 с. л. захар и 3 с. л. захар в ванилия. Добавете 1 ч. л. канела на прах и разбъркайте сместа.

Намаслете друга тава. Разстелете кухненска кърпа на работния си плот. Отгоре сложете една фина кора. Намажете я със разтопено масло и я поръсете с 1/8 от сместа с лешници и галета. Отгоре сложете втора кора и я намажете с масло. Поръсете я с лешници и галета. Сложете печени плодове. Продължете в същия ред с още 3 фини кори. Намажете най-горната кора с масло, но не я поръсвайте с лешници и галета.

В късата част на структурата от фини кори сипете от сместа с плодовете. Поръсете с ½ с. л. захар и ¼ ч. ч. канела. Навийте рулото по дължина. Намажете го с останалото стопено масло.

Сложете рулото или щрудела в тава за печене и го печете 20 минути в средата на фурната. Оставете го да изстине 10 минути и го поръсете с пудра захар.